Czech Deco Team

Zkusme Váš projekt navrhnout společně...
Menu
15/9/2016

Rekonstrukce panelového bytu v Praze

Rádi bychom Vám představili rekonstrukci panelového bytu v Praze od architekta Jana Počepického.

 

Ing. arch. Jan Počepický

"Architektura a stavitelství je obor dynamický, každým dnem se vyvíjející s přesahem do mnoha dalších oborů. S touto myšlenkou přistupuji ke své práci. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.“​.

Jsem architekt a svojí práci považuji především za poslání. Každý prvek musí být nejen krásný a splňovat určité estetické hodnoty, ale musí být podřízen také své funkci. Rád uplatňuji znalosti, získané svým studiem a zkušenostmi, ale zabývám se také nejnovějšími trendy v oblasti bydlení."

 

Dispozice bytu

Již při první komunikaci s klientem, byly stanoveny priority, které by měla rekonstrukce naplňovat. Jednalo se především o vyřešení zvětšení obývacího pokoje a propojení se vstupní chodbou, tak aby působila světleji a vzdušněji. Dále bylo požadavkem zvětšení koupelny a kuchyně a jejich vyřešení, tak aby odpovídaly požadavkům moderní doby. V prvé řadě se jednalo o vybourání části příčky mezi předsíní a obývacím pokojem a vytvoření nové příčky vymezující prostor za vstupními dveřmi do obytu, čímž vzniklo zádveří oddělené od navazující chodby posuvnými skleněnými dveřmi. V zádveří byla navržena velkoformátová dlažba nejen na podlahu, ale i na stěnu, na které je navržen věšák kabátů a botník s lavicí. Jedná se nejen o optické zvětšení zádveří ale i o praktickou věc. V nově vzniklém prostoru z části předsíně byla navržena plovoucí podlaha stejně jako v obývacím pokoji, čím se oba prostory ještě více opticky propojily. Stejná dlažba byla použita i v koupelně, na wc a chodbě.

Dispoziční řešení obývacího pokoje vychází z umístění komunikačních pruhů propojující chodbu s kuchyní, kuchyň s jídelním stolem. Obývací část se skládá ze sedací rohové soupravy v jednoduchém praktickém designu doplněné o dva konferenční stolky různých velikostí. Vzdušné provedení stolků ze železných drátků je velmi atraktivní a dodá interiéru zajímavý styl a vzdušnost. Televize je umístěna naproti sedací soupravě na stěně do předsazeného panelu. Povrch panelu je navržen s tenkovrstvou břidlicí. Pod panelem jsou umístěny nízké skříňky doplněné o police.

 

Kuchyňská linka + jídelna

Vzdušný skleněný jídelní stůl byl umístěn co nejblíže ke kuchyni a k oknu obývacího pokoje, tak aby byl dostatečný prostor kolem stolu. Tento prostor určený pro jídelní stůl byl přiznán přidáním závěsného osvětlení nad stůl. Stejný typ osvětlení byl navržen nad barový stůl v kuchyni. Záměrně byl použit stejný obkladový materiál za kuchyňskou linkou jako na tv panelu v obývací části, aby se docílilo alespoň optického propojení obou prostorů.

Zásadní dispoziční změny se odehrály i v kuchyni, kde z původně průchozí kuchyně do pokoje a chodby, byly oba průchody zazděny a byl vytvořen tzv. kuchyňský kout. Tato změna umožnila zvětšení kuchyňské sestavy z původní krátké přímé na moderní kuch.linku tvaru L a navíc doplněnou i o barový pult. Zazděním průchodu v kuchyni do pokoje bylo nutné vytvořit chodbičku na úkor zmenšení menšího pokoje a v příčce mezi pokoji vybourat otvor, čímž jsou oba pokoje nyní přístupné z hlavní chodby, aniž by se muselo vstupovat přes obývací část, tak jak tomu bylo v původním stavu. S touto změnou v dispozici bylo pracováno na přání klientů, aby došlo k rozdělení bytu na veřejnou a soukromou část.

 

Koupelna

Pro zvětšení koupelny byla využita slepá část chodby, která vznikla zazděním průchodu do kuchyně a přesunutím wc přístupné z chodby blíže k obývací části. Obklad byl vybrán ze série v moderním, nadčasovém formátu 20x60 cm, která do koupelny přináší luxus a okázalý styl. Obkladačky v šedém a bílém provedení hlubokého lesku a s designem struktury jemných linek, doplňují za umyvadlem luxusní dekory s pruhy obsahující tzv. lustro nebo-li zrcadlící se glazuru. Koupelnový nábytek má funkci nejen praktickou ale zároveň prostor příjemně zútulní. Skříňka pod umyvadlo v provedení dřevodekoru akácie se zafrézovanou úchytkou do velké praktické zásuvky, kam se poskládají i objemnější a vyšší věci nezbytné do koupelny. Nábytek je doplněn o malé závěsné skříňky umístěné svisle s odstupem mezi sebou. U dvířek tohoto nábytku klienti jistě ocení praktické zpracování, a to možnost otevírání dvířek jak shora, tak zespodu. Zrcadlo bylo vybráno v jednoduchém moderním provedení s hliníkovým rámem. Smaltovaná vana vybrané série osvědčené značky je skvěle promyšlená pro všední den. Kolmé boční stěny vytváří velkorysý vnitřní prostor – a to i při malých vnějších rozměrech. Rovné dno vany nabízí velkou plochu k stání pro pohodlné sprchování. Pohodlné sprchování umořňuje vanová zástěna, kterou je možné sklopit ke zdi, pokud není používána. Vanová baterie je nahrazena napouštěním vody přepadem ve vaně, který je připojený k podomítkové baterii. Volně postavené nádoby se sprchovým gelem a šamponem jsou nahrazeny elegantním, nerezovým, nástěnným dvoudílným dávkovačem mýdla. Vzhledem k tomu, že jedna ze stěn koupelny navazuje na šachtu, byly použity neviditelná revizní dvířka pod obklady. Stejně jako v zádveří i zde použitá dlažba s minimalistickým designem imitace cementové stěrky je důkazem, že méně je někdy více.

 

Podívejte se na další realizace architekta Jana Počepickéhohttp://www.czechdecoteam.cz/architekt/ing-arch-jan-pocepicky-143.html

 

Váš Czech Deco Team