VYŠEHRAD atelier

Interiery kanceláří Medicon

Popis projektu

Předmětem návrhu bylo vytvoření prostor pro administrativní část společnosti Medicon a.s., která patří mezi největší provozovatele ambulantních zařízení v Praze. Plocha o velikosti 1000m 2 je složena z oddělení vedení, back office, jednacích místností a souvisejícího zázemí. Výchozími parametry návrhu byla maximální možná tvůrčí volnost, která nám byla dána investorem a poměrně na zpracování náročný stavební prostor. Určitá náročnost řešení interiéru byla hlavně v půdorysu budovy, která má tvar úzkého trojtraktu se středovou komunikací. Nejsou zde půdorysně velké prostory ani velkorysá okna. Světlá výška je poměrně nízká, lokálně ponížená zvýšenými průvlaky nesoucí technologii o patro výše. Návrh se tedy snaží tyto negativa kompenzovat a vytvořit co nejvíce vzdušný prostor celého provozu administrativy. Strohý pravidelný trojtrakt s předurčenou středovou komunikací byl rozehrán půdorysně ustupujícími pevnými či prosklenými stěnami a zároveň vnořenými barevnými boxy jednacích místností. Pro dosažení ideální světlé výšky byly ponechány stropní konstrukce a rozvody instalací přiznané v jejich surovém a nekrytém provedení. Tímto dochází k vytvoření částečně technicistního pojetí interiéru, který je dále podpořen vybranými materiály povrchových úprav stěn, podlah a stropů. Struktura přiznaných betonových stropních panelů je lehce zvýrazněna mléčným transparentním nátěrem, podlaha hlavních komunikačních prostor je kryta epoxidovou stěrkou, stěny jsou obloženy ocelovými plechy a překližkou. Struktura ocelových plechů, které byly leptány kyselinou, byla na místě dotvořena ručním nepravidelným broušením. Prostor je dále doplněn akustickými celoplošnými polepy a zavěšenými panely, živými zelenými stěnami a recepcemi vymodelovanými z umělého kamene.


The task was to design administrative spaces for MEDICON corporation which is part of the biggest provider of medical polyclinics in Prague. Its area of 1000 m2 consists of headquarters, back office, boardrooms and service rooms. The design was based on full creativity given us by investor and technical conditions of the space.
The technical limitation of design was three-tract construction system with a narrow corridor in the middle, without large spaces without larger windows. The ceiling height is low due to the heavy reinforced conrete trusses. Despite of this we wanted to create light, fresh open spaces and we achieved this by placing coloured boxes of staffrooms and glazed partition walls spaced irregulalry.
Technical plumbing is uncovered so the ceiling height increased. This industrial approach creates feeling of technical concept underlined by wall sheathing and surfaces of floors and ceilings.
Uncovered ceiling concrete panels are painted by transparent white colour, floor of main corridor is covered by cement-epoxid layer, and walls are covered by sheetmetal and plywood.
Expressive surface of sheetmetal was created by cauterization of acid and randomly hand sanding on the site.
There are also local acustic panels designed on the ceiling, acustic foils and labels on walls as well.
Lobby with carved reception desk made of technical stone and green wall situated behind the desk also creates modern and well represantative business space.