Ateliér Bárka

Popis projektu

Byt si pro sebe pořizovala investorka během rozjeté rekonstrukce developerské firmy. Jejich dispoziční a materiálové řešení jí však nevyhovovalo, a tak hledala někoho, kdo jí pomůže z bytu s velkým potenciálem vytvořit otevřené a lehké místo s kvalitními materiály, a ne dispozičně kopírovaný byt bez těchto vlastností.
Na základě našich předešlých realizací si vybrala právě náš ateliér a projekt plný detailů, kvalitních materiálů a zajímavých prvků mohl začít.
Klientka měla jasnou vizi, která se nám podařila už během návrhu vystihnout a realizace pak navazovala v rychlém sledu. Byt bylo potřeba vyčistit od nových nekvalitních konstrukcí, které zpětně nešly použít.
Dispozičně je byt řešen jako 1+1, avšak díky skleněné akustické příčce se závěsem je možné byt považovat za 2+1. Příčka dělí kuchyni od obývacího pokoje, který lze v případě potřeby oddělit jako hostinský pokoj.
V celém bytě je použita dřevěná podlaha z běleného dubu. V koupelnách jsou pak vybrány obklady a dlažby s historizujícím dekorem a podlahovým vytápěním.

The investor bought the apartment for the developer of the development company. However, their project and material solution she did not want, so she was looking for someone who would help her out of a flat with great potential to create an open and light place with quality materials, and not a flat copy without these properties.
Based on our previous realizations, she chose our studio and the project full of details, quality materials and interesting elements could start.
The client had a clear vision, which we managed the design and the implementation followed in rapid succession. The apartment had to be cleaned of new low-quality constructions that could not be used retrospectively.
The layout is designed as 1 + 1, but thanks to the glass acoustic partition with the curtain it is possible to consider it as 2 + 1. The partition divides the kitchen from the living room, which can be separated as a guest room if necessary.
Throughout the apartment is used a wooden floor made of bleached oak. The bathrooms are tiled and tiled with historicizing décor and underfloor heating.

A long narrow corridor with built-in large wardrobes and a storage cabinet with a bedroom entrance. These cassette doors are designed with a skylight so that the bedroom can share the morning sun with the corridor. In the future, perhaps the clear glass can be exchanged for sandblasted decorative glass, which the investor has taken from the removed front door to the house.
The bedroom is the morning oasis of light that the client wished for as light and white as possible. A small space to meet the need for storage and book space.


Seating and storage benches made of bleached birch plywood along the longer wall of the room are essential throughout. The client is a passionate reader who prefers to spend some time over the book instead of watching TV. The bench offers countless possibilities for this hobby. At the same time, the bench is stowed, hiding in it a radiator that heats the seating area, and at the same time the bench seats half of the seats at the large dining table. Table selection was perhaps the longest process in the entire implementation. Luckily, the production of the table fell according to the wishes of both the client and ours and is a dignified design element in a minimalist interior. When sampling the plate, we took care of the color and structural appearance of the wood on the floor. The base is inspired by the Brussels design and follows the design of bar stools and other interior details. The dining chairs are the grandmother's investor she brought from her home country - Romania. With a sensitive repetition, they returned their lives and there is a piece of memories of a Romanian grandmother in Vršovice's apartment in Prague. In addition, the flower carpet in the living room is from the hands of a small craft family company from Romania. We searched for a long time in the living room. Finally, we managed to get a small pharmacy commode from the investor's favorite France. Details and stories of the selection and the whole realization made the apartment Na Spojce an oasis of home for a busy investor who is finally returning home.

Dlouhá úzká chodba, ve které je zakomponovaná vestavná velká šatní a úložná skříň je zakončena vstupem do ložnice. Tyto kazetové dveře jsou navržené se světlíkem, aby se s chodbou mohla ložnice podělit o ranní slunce. V budoucnu se snad podaří čiré sklo vyměnit za pískované dekorativní sklo, které investorka ukořistila z odstraňovaných vchodových dveří do domu.
Ložnice je ranní oázou světla, kterou si klientka přála co nejvíce světlou a bílou. Malý prostor, který splnil potřebu úložných prostor i místa pro knihy.

Koupelna a toaleta je schovaná za posuvnými dveřmi na celou světlou výšku bytu – téměř 3 m. Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout, který přizdívkou schoval rozvodné stupačky, do které se vešla nika na odkládání kosmetických potřeb. Kout dělí od zbytku koupelny jen skleněná příčka v černém rámu, který barevně koresponduje s barvou baterií, koupelnové skříňky, a vlastně i s jinými detaily v celém bytě. V místnosti s toaletou je za nábytkovými posuvnými dveřmi schovaný kotel a technické rozvody domu.

V hlavní obytné místnosti je kuchyně řešena velkým šedým boxem s varnou plochou, schovanými rozvody digestoře a nespočtem úložných prostor. Centrální ostrůvek je ve stejném dekoru, avšak tmavší barvy. Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky, které reflektují mosaznou baterii u dřezu.

Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje je v celé dispozici zásadní. Klientka je vášnivá čtenářka, která místo večerů u televize raději tráví chvíle nad knihou. Lavice jí k tomuto koníčku nabízí nespočet možností. Zároveň je lavice úložná, schovává v sobě jeden radiátor, který vytápí plochu k sezení a současně lavice supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu.
Výběr stolu byl snad nejdelším procesem v celé realizaci. Naštěstí výroba stolu dopadla podle představ klientky i našich a je důstojným designovým prvkem v minimalistickém interiéru. Při vzorkování desky jsme dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze. Podnož je inspirována Bruselským designem a materiálově navazuje na design barových stoliček a jiných interiérových detailů.
Jídelní židle jsou po babičce investorky, které si přivezla ze své rodné země – Rumunska. Citlivým repasem se jim navrátil život a v pražském Vršovickém bytě je kus vzpomínek po rumunské babičce. Mimoto i květinový koberec v obýváku je z rukou malé řemeslné rodinné firmy z Rumunska.

Po komodě v obýváku jsme pátraly dlouho. Nakonec se podařilo sehnat malou lékárnickou komodu z investorčiny oblíbené Francie.

Detaily a příběhy při výběru a celé realizace vytvořily z bytu Na Spojce oázu domova pro pracovně vytíženou investorku, která se konečně vrací ráda domů.