BLOK architekti

Kulturní a informační středisko Lomnice nad Popelkou

Popis projektu

text místostarosty Lomnice nad Popelkou Zdeňka Rajma do místních novin:

V letošním roce proběhla úprava vnitřních prostor informačního centra města umístěného v budově muzea na náměstí. Hlavním motivem realizace tohoto záměru bylo zhodnotit stávající prostory turistického infocentra, maximálně využit daného prostoru, tak aby byl přehledný a fungující, a dosáhnout nadčasovosti designu interiéru. Informační středisko je jednou z vizitek města a pomáhá utvářet názor návštěvníků na celé město.
Místo, kde nyní informační centrum sídlí, vzniklo jako provizorium při rekonstrukci zámku. Stávající prostory jsou poměrně malé, dost členité a málo přirozeně osvětlené. Problémem je také chybějící zázemí pro obsluhu. Hlavním pozitivem však je, vzhledem jeho k náplni, strategická a velmi výhodná poloha. Jak pro místní obyvatele, kteří využívají nabízené služby, tak pro turisty, kteří přijedou navštívit město.
V rámci realizace proběhlo zvětšení prostoru o původní chodbu a její propojení se zadní místností. Součástí byly stavební úpravy spojené s dispozičními změnami, výměna podlah, dodávka a montáž celoskleněných dveří, nová elektroinstalace a datové rozvody, vytápění a zejména dodávka veškerého nového nábytku a vybavení. Návrhem se sjednocují jednotlivé místnosti. Vzhledem k členitosti prostoru a kleneb byl vybrán jako hlavní materiál přírodní překližka, která byla bělena, aby navazovala na klenby či stěny a tím nezmenšovala a neztmavovala jednotlivé místnosti. Interiér byl řešen s odkazem na nový logotyp Kulturního a informačního střediska. Projektovou dokumentaci úprav zpracovávala firma BLOK Architekti - Ing. Arch. Michaela Chvojková, na tvorbě logotypu se podílela MgA. Petra Novotná Stránská.
Stavební práce od prosince loňského roku prováděla na základě výběrového
řízení firma ESCO stavební společnost s.r.o. Jičín. Nábytek a vybavení vyrobila a dodala firma Truhlářství RATEG – Radek Tegel, Nová Paka. Celkové náklady na úpravy včetně vybavení činily 2,5 mil. Kč a byly hrazeny z rozpočtu města.