NEW HOW architekti

Prodejna zakázkového krejčovství Janek

Popis projektu

Projekt řeší designový přerod obchodu s konfekčními košilemi na showroom zakázkového krejčovství s mnohem širším sortimentem. Jedná se o obchod v historickém centru Prahy. Nově navržená prodejna se má stát novou vlajkovou lodí obchodů firmy JANEK. Naší snahou bylo elegantním a efektním způsobem představit celý sortiment firmy. To je pánskou společenskou modu: košile, obleky, svetry, kabáty ale i různé doplňky a zakázkové boty. Kladli jsme důraz na představení jednotlivých kusů sortimentu jako solitérních objektů, které budou mít prostor vyniknout. Vlastní prodejna se skládá ze dvou částí. Směrem do ulice je za výlohami umístěný showroom přístupný všem návštěvníkům. V zadní části je navržena místnost, která slouží jako krejčovský salon pro zadávání zakázek s objednanými klienty. Hlavním výtvarným motivem prodejny je stěna z vertikálně kladených válců různých průměrů, na kterých jsou navinuté látky používané k výrobě košilí. Jednoduše jsme použili charakteristický prvek známý ze všech krejčovských dílen. Stěna s logem tvoří pomyslná záda a sjednocuje celý prostor showroomu. Inspirativním prvkem původního interiéru byly ploché klenby, které dávají prostoru osobitý charakter a odlišují jej od obchodů třeba v obchodních centrech.
Project had to solve transformation of the clothing store to the showroom of made to measure tailor with larger assortment range. The showroom is located in the historical centre of Prague. The new store should become flagship store of JANEK company. Our effort was to introduce in elegant and effective way the whole assortment of the company, such as shirts, suits, pullovers, coats, diverse accessories and shoemakers shoes. We have put emphasis to introduce single pieces of assortment as individual objects, so they can excel on the display and in the space. The store is divided in two parts. Facing to the street behind glazed display screens is showroom for all customers. In the back part is separated tailor room, where the orders are placed and clients are measured and served. The main visual element is the wall towards the entrance, made of vertical and different diameter tubes. These tubes are upholstered with clothes used for the shirt manufacturing. Simple motive, known from each tailors workshop. The wall with logo provides imaginary back of the store and integrates the whole space of the showroom. Inspiring elements of the previous interior were shallow vaults, those give the space original character and make it diverse from other shops, for example in shopping centres.