smlxl

Popis projektu

Podkrovní mezonetový byt se nachází v nově zrekonstruovaném bytovém domě v blízkosti Letenského náměstí. Dispozičně je byt řešen jako 2kk. V přízemí je, kromě vstupní chodby, umístěná koupelna a ložnice, v patře bytu je pak obytný prostor s kuchyňským a pracovním koutem a terasou. Terasa je situovaná do vnitrobloku, obyvatelé bytu jsou tedy chráněni před hlukem dopravy z rušné Korunovační ulice.

Byt v nové půdní vestavbě o velikosti 52m2 si majitel převzal od developera ve stavu shell and core, pouze s kompletně dokončenou koupelnou. Klient si přál byt plně přizpůsobit svým představám o využití prostoru a designu, proto jsme se po dohodě rozhodli pro větší stavební úpravy. Tyto úpravy zahrnovaly úpravu dispozice, změnu tvaru schodiště, nové umístění kuchyně a kompletní rekonstrukci koupelny.
Nově navržený tvar schodiště, přesun zásobníku na teplou vodu do stropu koupelny a umístění pračky pod schody nám umožnilo maximálně využít prostory bytu.

Při návrhu jsme respektovali přání majitele - zařídit byt v pánském stylu. Byt je navržen pro mladého muže - jednoduše, prakticky, s důrazem na jednoduchou údržbu. V návrhu jsme pracovali s kontrasty. Interiéru dominuje ocel, beton a industriální prvky. Ocelové schodiště propojující obě patra je ponecháno bez povrchové úpravy v surové oceli, stejně jsme postupovali i u oválného topení vyrobeného na zakázku. Perforovaný plech lakovaný na černo opticky odděluje pracovní kout od obytného prostoru s kuchyní. Perforovaný plech je použit i na dvířkách horních skříněk v kuchyni. Ocelové podnoží s betonovými deskami tvoří barové sezení na míru. Na podlaze je použitá betonová stěrka s výraznou kresbou. Svítidla jsme vybrali původní, repasovaná.
Do dřevěné kostky v přízemí je umístěna koupelna. Koupelna je navržena minimalisticky. Walk-in sprchový kout je oddělen pouze pevným čirým sklem. Úložný prostor je skryt na posuvným zrcadlem. Ocelový rám pod umyvadlem slouží pro odkládání drobností a zároveň pro pověšení ručníků. V ložnici je dominantou čalouněná postel s dřevěným čelem. Bílé šatní skříně a prádelník jsou oživeny černými ocelovými úchytkami zapuštěnými v hraně dvířek.
Vzhledem k atypickému prostoru a nerovnostem půdního prostoru je většina nábytku realizována na míru.