Ing. arch. Kamila Douděrová

Proměna chléva pro mladé vinaře

Popis projektu

Původní zařízení bylo „co dům dal“, nyní má rodina vypiplaný interiér od designérů, kde je sladěný každičký detail. Nicméně došlo i k radikální proměně kvality samotného prostoru, kterou kamera či fotoaparát až tak nezprostředkují: jak konstatoval designér František, problémem byla hygiena této části domu. Jelikož krb kouřil, dostávaly se do prostoru saze. Tím, že se jedná o 100 let staré hospodářské stavení, byla zde jen hliněná podlaha. I když Jan s Marianou prostor zrekonstruovali, byla zde plíseň. Při přestavbě tým pořadu raději z části předělal i elektřinu, protože byl problém dohledat, kam které kabely vedou.



Do tmavé stísněné prostory přibylo jedno okno – pokud vás zajímá které, tak je to to za sedačkou. Poněkud se změnila dispozice obývacího pokoje. Na místo původního krbu přišla velká samostatná lednice. Krbová kamna se posunula vedle. Původně byla sedačka zády ke kuchyňské lince, teď se přesunula na místo, kde stával bílý regál plný dětských her. Naproti němu nově našla místo televizní obrazovka – původně tam byl jídelní stůl. Ten se nyní posunul blíže ke kuchyni pod okno.



Velkou změnou je samozřejmě to, že světlé dřevo v kombinaci s červenou nahradila bílá a šedá, že řemeslníci osekali omítku z valených kleneb a místy i stěn a odkryli tak kamenné zdivo.


Na projektu spolupracovali