Vila Rozárka

O projektu

Vila Rozárka má půdorysnou plochu 14mx5,2m, je jednopodlažní s obytným podkrovím. Hmota domu objemově zapadá mezi okolní výstavbu, tvarosloví a barevnost vychází spíše z tradiční zástavby, tmavých roubenek se sedlovými střechami a úzkou dlouhou formou. Konstrukčně se jedná o dřevostvbu z fošnového systému, založenou na betonových patkách. Pod domem tak vzniká průlezná mezera a do budoucna tak nezabírá téměř žádnou půdu. Dům se jakoby vznáší nad zemí. Celá konstrukce je řešena jako provětrávaná.

Dispozice a objemové řešení je určeno našimi prioritami, kdy společenský prostor s kuchyní je poměrně velký na úkor pokojů a ložnice, které jsou “na přespání” a využívají celý vysoký prostor definovaný strmou sedlovou střechou. Do domu se vstupuje po jakési pavlači či terase, která lemuje celou jihozápadní stranu a je krytá přesahem střechy. První podlaží se přes tuto terasu otevírá do zahrady třemi velkými okny a z kuchyně ja tak možné kontrolovat téměř celou zahradu. Do 2. np se vystupuje po smíšenočarém schodišti, které pokračuje chodbou na okraji dispozice.

Z ní se vstupuje do ložnice, koupelny a dvou dětských pokojů. První z pokojů je větší s možností budoucího rozdělení na dva a navíc využívá ke spaní prostor nad koupelnou a nad ruhým pokojem. Ten je manší, útulnější a může sloužit také jako pracovna. V celém domě je kromě základů a přizdívky kolem krbových kamen použito pouze suchých procesů a v největší míře se uplatňuje dřevo, jakožto příjemný, obnovitelný, levný a snadno opracovatelný materiál. Navíc místní, z rodinného lesa.

Podlahy jsou ze smrkových palubek, podhled v 1. np ze smrkových prken. Stěny jsou řešeny jako kombinace nátěrů či obkladů, meziokenní piliře a prostor za kuchyňskou linkou jsou natřeny černou barvou tak, aby se po nich dalo kreslit. Zbytek stěn je pouze bíle natřená OSB deska. Na schodišti a ve 2.

np jsou na stěnách použity břízové překližky, v koupelně rovněž. Tam jsou navíc opatřeny patřičnou vrstvou laku. Fasáda je taktéž tvořena smrkovými prkny, ta jsou ale opálená plynovým hořákem a zuhelnatělý povrch tvoří ochrannou vrstvu proti škůdcům a houbám. A navíc je tak krásně sametově lesklý. Villa Rozárka has a ground plan of 14mx5, 2m, it is one-storey house with a residential attic.

The mass of the house fits into the surrounding housing development, the morphology and the coloring rather comes from traditional buildings, dark log houses with saddle roofs and a narrow long form. It is a wooden structure built of plank system based on concrete pylons. There is a space under the house in which one can creep through and the soil stays intact for the future. The house seems to be floating above the ground. The entire construction is ventilated.

The layout and volume solution are determined by our priorities - the living space with the kitchen is quite large at the expense of rooms and bedrooms that are "overnight" and take up the entire upper floor defined by a steep saddle roof. Entrance to the house is a pavilion or terrace that borders the entire southwest side and is covered by the roof overhang. The first floor opens onto the garden through three large windows so one can overlook the entire garden from the kitchen. You can climb to the 2nd floor through a mixed staircase, which continues by a corridor at the side of the layout. From the corridor there are doors into the bedroom and two children rooms.

The first room could be divided into two in the future and has a space for sleeping over the bathroom and the second room. The second room is smaller, cuter and could be used as a study. Throughout the house, only dry processes are used except for the foundations and admixtures around the fireplace stoves, and wood is the most used material as it is a pleasant, renewable, inexpensive and easy to work material. Moreover, it comes from our family forest. The floors are made of spruce planks, the ceiling in the 1st floor is made of spruce boards.

The walls are a combination of coating and painting, and the pillars between the window and the space behind the kitchen line are painted in black so that one can draw on them. The rest of the walls are made of OSB boards painted in white. On the stairs and in the 2nd floor there are birch plyboards on the wall as well as in the bathroom. The plyboards in the bathroom are varnished. The facade is also made of spruce planks, but they are burned with a gas burner and the charred surface forms a protective layer against pests and fungi.Moreover, it makes the house velvety shine.

Autoři projektu

atelier KLAR

Vážíme si míst, ve kterých jsme vyrůstali a tento vztah se snažíme reflektovat v naší tvorbě.
Architekturu nevnímáme jako pouhou exhibici, ale jako komplexní disciplínu zahrnující funkčnost, estetičnost a práci s kontextem.

KLAR je architektonické studio založeno v Kopřivnici v roce 2017 Václavem Kociánem a Zdeňkem Liškou, zabývající se projekty všech měřítek.

Tvoříme váš prostor společně

Czech Deco Team, spolek / kancelář Praha: Křižíkova 682/34a, 186 00 Praha – Karlín
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2020 Czech Deco Team. All rights reserved.