Rodinný dům Srbín


Rodinný dům Srbín

martin cenek architecture

Zpět k profilu

O projektu

Fotogalerie

Autoři projektu

5 141

O projektu

CZ: Rodinná vila byla navržena na velkém z části zalesněném pozemku v kontaktu s rybníkem, nacházejícím se v otevřenější části parcely. Cílem bylo hmotu nového domu zasadit do terénu, aby splynula s okolní zahradou a svahem a minimalizovala se její stopa, a to nejen pomocí zapuštění stavby do svahu a částečného překrytí terénem, ale též volbou materiálů – hmoty a stěny vystupující nad terén jsou navrženy z lomového kamene podobného tomu, který je na pozemku hojně dostupný. Objekt je složen ze dvou základních jednoduchých objemů, z nichž ten spodní, tedy hlavní obytné podlaží domu, je z části zapuštěn v terénu. Jeho do zahrady orientované plochy jsou celoplošně bezrámově prosklené a umožňují propojení interiéru se zahradou. Proti svahu a směrem k sousednímu pozemku na severovýchodní straně je hmota přízemí vymezena opěrnými zdmi z lomového kamene. Stejný obklad pak pokračuje i v interiéru.

Hmota patra je výrazně menší a ustoupená oproti hraně přízemí. Je z logiky své soukromější funkce podstatně uzavřenější a fasáda z velké části obložena kamenem. Velká okna z ložnic stíněná posuvnými okenicemi z perforovaného plechu jsou orientovaná na jihovýchod do zahrady a umožňují výstup na jednoduchou dřevěnou palubu přecházející v zelenou střechu a horní část zahrady. Interiér je otevřený, volně plynoucí ze vstupní haly do obytného prostoru okolo bloku kuchyně, šatny a výtahu z garáže a technických prostor. V místě změny světlé výšky prostoru je vložen blok s oboustranným krbem oddělující jídelní a odpočinkovou část.

Celé přízemí je lemováno krytou terasou. Výrazným prvkem interiéru je konzolové ocelové schodiště do patra osvětlené střešním světlíkem. Dům byl navržen jako nízkoenergetický, s důrazem na využití solárních zisků v zimních měsících a eliminaci přehřívání po zbytek roku. ENG: Family villa in Srbín was built on a spacious and partially forested sloping plot with a small pond in its more open part. The aim of the design was to minimise the impact of the generous volume on the terrain and garden and connect the house as much as possible with its surroundings by working with the relationship of the volume and the terrain, as well as by the choice of materials.

Quarry stone of the same type as the stone found on the plot was used for the facades of the volumes above ground and for buttress walls. The house is composed of two basic volumes, the lower and larger one which contains the “public” part of the building being partially embedded in the sloping terrain and is delimitated by stone-clad buttress walls which continues in the interior. Its southeast front is fully glazed and open, allowing the interior to flow freely into the surrounding nature. The upper volume is considerably smaller and set back from the perimeter of the lower floor. It contains the private part of the house with a deck and roof garden continuing freely into the upper part of the garden.

The neighbours above the building thus perceive the whole house as a small single storey stone building. The large windows of the bedrooms are shaded by sliding perforated white steel shutters. The interior of the public floor of the house is very open and flows from the entrance hall into the living area and kitchen, the dining and relax zones having different heights and being separated by a double-sided fireplace block. The access to the private floor is via a cantilevered steel staircase with a skylight above. The house was designed as energy efficient accentuating the usage of solar gains in winter and elimination of overheating during the rest of the year.

Autoři projektu

martin cenek architecture

Tvoříme váš prostor společně

CZECH DECO TEAM, spolek / Za Mototechnou 615/37, 155 00 Praha 5
Korespondenční adresa: Karel Smejkal, Ph. D., Intl Assos AIA, Thákurova 7 (ČVUT), 166 29 Praha 6
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2009-2021 CZECH DECO TEAM. All rights reserved.