Rekonstrukce rodinného domu v Rozdrojovicích


Rekonstrukce rodinného domu v Rozdrojovicích

ARCHANTI

Zpět k profilu

O projektu

Fotogalerie

Autoři projektu

827

O projektu

Původní stav Dům stojí v Rozdrojovicích, vesnici vzdálené 2 kilometry severně od brněnské přehrady. Obec je charakteristická dramatickou morfologií terénu a liniovou zástavbou. Tyto dva aspekty byly nejzásadnějšími determinanty řešeného prostoru - jednopodlažní stavba rodinného domu navazuje svými štíty na sousední objekty a ze dvora za ním se zvedá prudký svah s celkovým převýšením 13 metrů. Samotný dům byl tvořen dvěma původními trakty na půdorysu L, doplněném o pozdější přístavbu ve dvoře. Delší uliční trakt byl rozdělen na dvě části - obytnou se třemi původními místnostmi a průjezdnou stodolu. Návrh Koncept rekonstrukce stojí na třech klíčových krocích, jež určují novou organizaci domu a jeho fungování: 1) Nepůvodní přístavby ve dvoře byly odstraněny ve prospěch zvětšení zahrady a přímého kontaktu s ní z místností hlavního křídla. Zbourán byl rovněž původní objem chléva a suchého záchodu. 2) Druhým krokem bylo vyčištění příčného křídla od všech příček a nepůvodní části stropu. Tím byl tento prostor částečně otevřen do krovu a nově se zde nachází velkorysá obytná kuchyně s jídelnou. Tento prostor je také jediným, jež má výhodnou jižní orientaci a zároveň přímý přístup na zahradu. Je nově propojen s obývacím pokojem, vzniklým spojením dvou původních obytných místností v hlavním traktu. V obývacím pokoji se při štítové zdi nachází nově zbudované schodiště do podkroví. 3) Třetím zásadním rozhodnutím je odstranění střešní roviny hlavního traktu směrem do zahrady. Namísto ní je zde vztyčený nový objem obsahující ložnici, dva dětské pokoje, koupelnu a šatnu. Tyto místnosti jsou zpřístupněny vykonzolovanou galerií s velkorysým prosklením do zahrady. Na toto prosklení pak navazují prosklené příčky do dětských pokojů a koupelny. Konzola galerie zároveň ve dvoře vytváří kryté zápraží po celé délce domu. Na tuto základní kostru pak organicky navazují další úpravy, jako zbudování garáže a místnosti pro domácí práce v hospodářské části a nad nimi pak izolované pracovny. Konstrukční řešení Dům není podsklepen, zejména z důvodu skalnatého podloží, což opodstatňuje mělké kamenné základy. Původní svislé konstrukce jsou tvořeny páleným i nepáleným zdivem. Nové svislé konstrukce v 1. NP jsou tvořeny keramickými tvarovkami, přizdívky zdí sousedících s vedlejším objektem či terénem pak izolačními tvarovkami Multipor. Obvodové stěny jsou zatepleny minerální vlnou. Oproti původním předpokladům bylo nutné provést většinu stropních konstrukcí nově (dřevěné trámy), stejně jako kompletní konstrukce krovu. Tradiční konstrukční systém a pozice prvků však zůstaly zachovány. Nový objem galerie je vykonzolován na systému oc. nosníků a proveden jako dřevostavba s větranou fasádou. Plochá střecha této nástavby je provedena jako vegetační. Interiér Barevné a materiálové řešení povrchů v interiéru je dílem investorů.

Autoři projektu

ARCHANTI

Zabýváme se architekturou a urbanismem. Měřítko projektů pro nás není rozhodující, hlavní důraz klademe na kvalitu a nalezení správného řešení daného problému v konceptuální a funkční jednotě. Provádíme návrhy interiérů, projekty rodinných domů a studie větších urbanistických celků a obytných souborů. Zajišťujeme kompletní projektovou činnost od studie přes dokumentaci pro stavební povolení a autorský dozor při realizaci. Od založení studia v roce 2008 se pravidelně účastníme architektonických soutěží.

Na projektu spolupracovali

Tvoříme váš prostor společně

Czech Deco Team, spolek / kancelář Praha: Křižíkova 682/34a, 186 00 Praha – Karlín
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2020 Czech Deco Team. All rights reserved.