Prádelna / The Laundry


Prádelna / The Laundry

COLLCOLL

Zpět k profilu

O projektu

Fotogalerie

Autoři projektu

311

O projektu

Přestavba bývalé prádelny na půdě je součástí projektu The Emerald od Urbanium Concept, kde je každý byt staroměstského činžáku navržený v jiné atmosféře. Hlavním cílem projektu je vytvoření komfortního bydlení, a zároveň maximální zachování historických kvalit. Postel je nakonec největším objektem, který dělí prostor na několik pocitových místností. Na třiceti jedna metrech čtverečních tu najdete obstojné bydlení včetně šatny, kuchyně, koupelny, pracovny i ložnice. Rozvody jsou přiznané v trubkách, je to přece prádelna. Nábytek, který se ukrýval na vedlejší půdě, bylo potřeba trochu oživit a upravit. Skříň jsme museli přeříznout v půli, aby prošla dveřmi, do stolku zabudovat elektrický vařič, z prádelních kamen v rohu udělat dřez nebo ze dvou postelí udělat jednu nově polstrovanou jemným brokátem. Do tvrdého prostoru tak vstoupila měkkost a pohodlí. Vše, čeho se každodenně dotýkáme je nové, pozadí ale tvoří původní stav věcí. Téma očisty zůstává stále středobodem tohoto interieru, vana stojí v prostoru na čestném místě přímo proti vstupním dveřím. Při koupeli je tak možné pozorovat nebe, a v zimě bílé květy, které na okno kreslí mráz. ___ Our task was clear at the first sight, we needed to keep the soul of the space, while building a retreat for the creative mind. The disused laundry at the top of a 19th century mestansky dum had it all. In the very heart of the Prague’s Jewish quarters, hidden in the attic, five stories above the havoc of the Old Town. In the very center, though touching the sky. Years of labour soaked up in the walls created the perfect foundation for our design of a poets study. The conversion is a part of the regeneration project The Emerald by Urbanium Concept. Each of the apartments in the house is designed to a different mood. Its general idea is creating comfortable living spaces, while retaining the existing historical qualities. All our interventions had to follow the objective of amplifying the unique atmosphere and enabling comfortable writing and occasional sleep-over. The bed occupies the centre of the flat. It divides the 31 square meters into distinct parts - hall, kitchen, wardrobe, bathroom, dining area and finally the working table. All piping is on the surface, former washing stove turned into a sink. Furniture from the attic got a new coating, the wardrobe had to be cut apart to pass through the door. New electric hob is fitted into an antique table and two ornate beds converted into one larger, upholstered with brokat. We brought ornamental softness to the utilitarian space. All that is in the daily use is clean, the rest in the background remained in the original state. The cleaning routine remained present as the bathtub is placed in the focal point of the space. While contemplating in the bath you see the sky and in winter the frost flowers growing on the single glazed windows.

Autoři projektu

COLLCOLL

Kolektiv architektů, designérů a přátel založený v roce 2008.

Na projektu spolupracovali

Tvoříme váš prostor společně

Czech Deco Team, spolek / kancelář Praha: Křižíkova 682/34a, 186 00 Praha – Karlín
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2020 Czech Deco Team. All rights reserved.