Rodinný dům v Brně-Komíně


Rodinný dům v Brně-Komíně

KAMKAB!NET

Zpět k profilu

O projektu

Fotogalerie

Autoři projektu

639

O projektu

Novostavba rodinného domu se nachází v Brně – Komíně, na ulici Palcary. Malý pozemek je mírně svažitý se severo-jižní orientací, přístup na pozemek je z jihu, směrem do zahrady pozemek mírně stoupá. Dům je samostatně stojící, dvoupodlažní, s plochou střechou. Využívá stoupajícího terénu a částečně se do něj zapouští. Zářez v terénu vytváří pohledovou bariéru venkovnímu posezení. Dům je kubického tvaru s dvěma prolomeními dovnitř hmoty, které dům odlehčují. Na takto zapuštěnou terasu v přízemí navazuje velkorysé prosklení s HS portálem a dlouhé pásové okno směrem na západ, které opticky oddělují hmotu druhého podlaží a nechávají ji „levitovat“ nad terénem. Lehkost celého řešení podtrhují jednoduché materiály – bílá omítka se samočistícím účinkem, hliníková přírodně eloxovaná okna, pohledové železobetonové venkovní stěny. Vnitřní prostorové uspořádání domu odráží sklon okolního terénu a reaguje na něj kombinací dvou klasických podlaží se vstupním mezipatrem. K hlavnímu vstupu tak vystoupáme s původním terénem po několika venkovních schůdcích kolem zapuštěné kryté terasy podél východní fasády domu. K zádveří přiléhá prostorná šatna a kolárna a navazuje na něj hlavní domovní přímočaré schodiště. Po schodišti sejdeme dolů do hlavní společenské zóny - obytného prostoru s kuchyní, jídelním a pracovním koutem, „za nábytkem“ se schovává wc a chladná komora pod schody. Na obytný prostor přímo navazuje již zmíněná krytá terasa. Nahoru vede schodiště do soukromé zóny domu se třemi ložnicemi (pokoji), šatnou, koupelnou, samostatným wc a prádelnou s technickým koutem. Součástí návrhu domu bylo také podrobné řešení interiéru s důrazem kladeným na návrh vestavného nábytku v obytném prostoru. Ten tvoří jedna nábytková sestava v bílé barvě, doplněná modrými a žlutými prvky, spojující do jednoho celku nábytkovou stěnu s televizí, kuchyňskou linku se zapuštěnou nikou a linii nízkých skříněk pod pásovým oknem tvořících zároveň parapet, obíhajících kolem téměř celého prostoru. Nábytek je tvořen bílým laminem s oživením dvou odstínů modré a žluté (oblíbené barvy investorů). Tyto barvy se propisují i do dveří do pokojů v patře, všechny ostatní dveře jsou bílé. Návrh doplňují venkovní zahradní úpravy. Většina pozemku je zatravněna, zpevněné plochy jsou minimální. V přední části pozemku podél plotu je navržena liniová výsadba živého habrového plotu se dvěma samostatnými stromy - muchovníky. Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin a zakončena je soliterním keřem šeříku. V zadním koutu zahrady jsou navrženy užitkové záhony. Severní plot oživují maliníky a ostružiníky. Západ a východ časem poroste popínavou zelení. Zelená je i střecha. - This new-build family house is located in Brno-Komín, at Palcary street. The small plot has a gentle gradient towards the South with the main access at the bottom of the site. The garden slopes gently towards the rear. The house is detached with two storeys and a flat roof. The design of the house takes benefit of the sloping terrain and sinks into it partly. A resulting cut into the terrain offers a visual barrier to the outdoor seating area. The house has a cubic form with two cut out interventions which help to make the mass of the house feeling lighter. The sunken terrace at the ground floor is connected with the house through a large sliding window with level threshold. This window then continuous as a long ribbon window to the west. This generous amount of continuous glazing visually splits the mass of the building and lets the first floor levitating above the surrounding terrain. The light weight appearance is supported by the selection of a simple material palette - self-cleaning white render, natural finish anodised aluminium windows, exposed concrete exterior walls. The internal spatial arrangement reflects the sloping terrain with the setting of the entrance floor half way between the ground and the first floor. One thus climbs few external steps along the sunken terrace at the east elevation in order to reach the main entrance. The draft lobby is connected to a cloakroom and a bicycle store. From the draft lobby one walks down the straight flight of stair into the main common part of the house - a living space with a kitchen and a dining and a study corner. Behind a 'piece of furniture' one finds the toilet and a larder, hidden underneath the stair. The living space is directly connected with the aforementioned sunken terrace. A stair leads up to the private part of the house with three bedrooms, walk-in wardrobe, bathroom, toilet and laundry / utility room. Part of the client's brief was also to detail design the interior of the house with the emphasis put on the built-in furniture in the main living space. The result is a continuous piece of furniture flanking the whole living space and encompassing a tv corner niche, a kitchen and a low linear element of shelves and low cupboards underneath the long ribbon window. The chosen material is a white laminate with accents of light blue and yellow (client's favourite colours). These accents colours may be seen on the doors to the rooms on the first floor. All other doors are white. Part of the brief was also to design the landscape around the house. Majority of the plot is covered with grass. Hard landscaping is kept to minimum. A hornbeam hedgerow is proposed along the fence in the front part of the plot, enhanced with two solitaire trees (Amelanchier). The approach path and the sunken terrace are flanked with cultivated grass species and blooming plants, all terminated with a solitaire lilac hedge. The rear corner of the garden will be dedicated to growing vegetable. The northern fence will be enlivened with raspberries and blackberry bramble. Over time the East and West will gradually grow over with creeping plants. The roof is also green.

Autoři projektu

KAMKAB!NET

„Jen málokdy se stane, že něco opravdu nejde. Spíše chybí snaha, nežli možnosti.“ /Charles-Louis de Montesquie/

 

Hana Horáková (* 1983)

2004–2010 Fakulta architektury VUT v Brně

2000–2004 Střední škola uměleckých řemesel, Brno

 

Radim Horák (* 1981), ČKA 03837

1999–2006 Fakulta architektury VUT v Brně

1995–1999 Gymnázium Vídeňská, Brno

2005 stáž na Universidad Politécnica de Valencia, Španělsko

2002 cesta napříč USA

 

Michaela Tománková (*1989)

2009-2015 Fakulta architektury VUT v Brně

2001-2009 Gymnázium Ladislava Jaroše, Holešov

 

Martin Sazama (*1993)

2012-2018 Fakulta architektury VUT v Brně

2008-2012 Gymnázium Křenová, Brno

2014-2015 Yildiz Technical University Istanbul, Turecko

 

Pracovali s námi: Radka Domčíková, Jan Flídr, Kateřina Čenovská, Kristína Moravčíková

Na projektu spolupracovali

Tvoříme váš prostor společně

Czech Deco Team, spolek / kancelář Praha: Křižíkova 682/34a, 186 00 Praha – Karlín
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2020 Czech Deco Team. All rights reserved.