Rekonstrukce rodinného domu v Praze "Smart Home s nadčasovým interiérem"


Rekonstrukce rodinného domu v Praze "Smart Home s nadčasovým interiérem"

DONDESIGN s.r.o.

Zpět k profilu

O projektu

Fotogalerie

Autoři projektu

4 025

O projektu

Investor zakoupil rodinný dům v Praze nedaleko svého původního oblíbeného bydliště. Naše spolupráce na interiéru byla navázána v době vydání stavebního povolení stavebních úprav, které zajišťovala projekční firma STUDIO AM. S investorem se podařilo nalézt společnou řeč a vzácnou shodu v představách o funkčním i materiálovém rozvržení interiéru. Srdcem domu je kuchyně s jídelnou a obytným prostorem v přízemí, odkud navazují místnosti pro práci, zábavu a odpočinek. Obytná zahrada s bazénem je propojena s většinou těchto místností jak vizuálně, tak přímo posuvnými prosklenými stěnami. Ve druhém, více privátním patře, jsou situovány dětské pokoje a hlavní ložnice, vždy s velkorysými úložnými prostory v centrální části dispozice.

V řešení interiéru hrála velikou roli snaha přetvořit původní členitou dispozici domu z roku 2001 s řadou vodorovných i svislých statických prvků v celek čistší, více otevřený, prosvětlený a propojený. Došlo k úpravám dispozice i výšek místností podle jejich využití. Ve shodě s představami klienta bylo využito velkoformátových kamenných, skleněných i dřevěných obkladů stěn, volně přecházejících ve vestavný nábytek - se skrytými úložnými prostory. Ty se někde objevují i v těch nejnečekanějších místech– stejně jako ukrytá nosná konstrukce domu. Například TV stěna, hifi, ozvučení, knihovny i ostatní úložné prostory jsou skryty posuvnými či otvíravými stěnami, aby v interiéru nerušily.

Police pro vystavení osobitých předmětů majitelů jsou navrženy odlehčené ze skla s integrovaným podsvětlením ve stěně v hraně skel. Mohou tak hezky dokreslovat atmosféru interiéru například při večerním "menu" nastavení ambientního osvětlení. Materiálové řešení vychází z příjemných přírodních výrobků a povrchů při propojení se zahradou v kombinaci s nadčasovými lakovanými a leštěnými povrchy městské vily. Při provádění interiéru byl kladen důraz na zachování autentických textur kamene (Travertino Alabastrino, Nero Assoluto), dubových podlah a nábytkových dýh, látek, stejně jako kůže čalounění ve světlých krémových tónech. Privátní pokoje domu využívají příjemných vysokých koberců v pastelových barvách s měkkou podložkou pro zvýšení pocitové pohody.

Materiály se v interiéru prolínají a uplatňují jak na samotných obkladech stěn, dominantním krbu, vestavném nábytku, dveřích a podobně, tak i v detailu – například na konferenčních stolcích s vestavnými nerezovými vázami, zaměnitelnými za nádoby na led k chlazení nápoje večera. Pánský klub v přízemí domu je zpracován v tmavých tónech dřeva, kamene i kůže. Místnost nabízí relaxaci po velmi vytížených dnech. Vnitřní čalounění nábytkových skříněk z Alcantary skrývalo milé překvapení pro pána domu, iniciované jeho paní - na CNC stroji vyšitá loga jeho srdcového klubu Chelsea FC. Navržený interiér byl zakázkově zpracován pro celý dům v diskusích a shodě s investorem – jeho vyváženými představami, potřebami, barevností i vybavením.

Věříme, že tak bude dobře a nadčasově sloužit řadu let. EN: Reconstruction of a family house in Prague, "Timeless Smart Home interior" Investor bought a family house in Prague close to his original and favourite place. Our cooperation in interior planning started just after all the building permits and construction licences provided by the architecture company STUDIO AM. Together with investor we were able to find common ground, balance and harmony in our visions of functional and material conception. The heart of the house is a kitchen together with a dining room and living area situated on the ground floor, which is followed by rooms intended for work, entertainment and relaxation.

The residential garden with swimming pool is connected to all these rooms not only visually but also directly by sliding glass walls. On the second, more private floor, there are children's rooms and master bedroom, each with generous storage space in the central part of the disposition. An effort to transform the original discontinuous disposition from 2010 with a number of horizontal and vertical elements into a clear, bright and open space played an important role in the interior planning. Disposition changes and clear room height were altered. In accordance with the client's ideas we used large-format stone, glass and wooden wall cladding, that smoothly move from wall cladding to the built-in furniture or cover hidden house constructions.

TV, hi-fi, sound system, libraries, and storage spaces are hidden by sliding walls so that they do not disturb the interior. Shelves are made of lightweight glass and illuminated by integrated backlight at the edge of the glass. This ambient light contributes to the right evening atmosphere. The emphasis was placed on authentic stone textures (Travertino Alabastrino, Nero Assoluto), oak floors, furniture veneers, fabrics as well as leather cushioning in light tones. The private rooms of the house are decorated by comfortable carpets in pastel colors.

Materials are blended in wall cladding, dominant fireplace, built-in furniture, doors and all the details as stainless vase integrated in a coffee table. The gentleman room is located on the ground floor. It is made of dark wood, stone and leather. This room offers place for relaxation at the end of a hard day. The pleasant surprise fot the investor was a hidden Logo of Chelsea FC sewed on cabinet cushioning.

Interior planning was evolved after our debates and in accordance with the investor. We hope our interior solution will work well and timelessly for many years.

Autoři projektu

DONDESIGN s.r.o.

Tvoříme váš prostor společně

CZECH DECO TEAM, spolek / Za Mototechnou 615/37, 155 00 Praha 5
Korespondenční adresa: Karel Smejkal, Ph. D., Intl Assos AIA, Thákurova 7 (ČVUT), 166 29 Praha 6
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2009-2021 CZECH DECO TEAM. All rights reserved.