Dům Spořilov


Dům Spořilov

Barbora Kopečná

Zpět k profilu

O projektu

Fotogalerie

Autoři projektu

6 578

O projektu

CZ Stavba rodinného domu se nachází v Hl. m. Praze, v části tzv. „starého“ Spořilova. Jedná se o zástavbu rodinných domů ze 30. let 20.

století s urbanistickým konceptem zahradního města. Stavba se nachází v severní části lokality a je prostředním řadovým domkem ze tří s orientací východ-západ. Objekt rodinného domu je středovou částí trojice řadových domů. Má jedno nadzemní podlaží, podkroví a je částečně podsklepen. Půdorys 1.

np se víceméně navrací k původnímu schematu větší koupelny, kuchyně a jídelny. Nové rozšíření do zahrady tvoří jednopodlažní hmota na celou šířku řadového domku. V nové části vzniká obývací pokoj a částečně krytá terasa. Rozšíření do ulice je velkorysejší než původní i díky velkému oknu do ulice, které dům prosvětluje z jihu. Podlahy v přízemí barevně sjednocuje marmoleum a dlažba světle šedého odstínu.

Ve 2. np zůstává ložnicové patro, které počítá s lepším prostorovým využitím celého podkroví a vhodnějším půdorysným upořádáním jednotlivých ložnic. Vzhledem k barieróvosti objektu se schodištěm je v patře umístěno dodatečné WC. Patro je nově rozšířeno vikýřovým oknem v ložnici, díky kterému je ložnice prostornější a zahradní fasáda se stává symetrickou. Prostory na spaní nad 2.

np jsou prosvětleny a větrány třemi střešními okny směrem do ulice. Podlahy v patře a schodiště jsou zhotoveny z dubu a ošetřeny tmavým olejem. Truhlářské výrobky (dveře, vestavné nábytky) byly při tak malém prostoru všechny zhotoveny na míru. Architektonický ráz původního objektu zůstává zachován (omítaná nezateplená fasáda), stejně jako ráz členění oken a materiál střechy (červené bobrovky). EN The house is located in the capital city of Prague, in part of the Old Spořilov area.

The original settlement was built in the 1930 as an integrated “garden town” concept. The house is located in the northern part of the area, it’s a middle house in a row of three houses with West-East orientation. The family house stands at the core of a trio of townhouses. It has ground floor, one attic floor/loft plus a small cellar. The ground floor plan pretty much returns to the original plan of a good-sized bathroom, kitchen and dining room.

The new extension into the garden sits on the ground floor and stretches across the full width of the house. Compared to the original mass of the house, the extension towards the street is more liberal and employs a large window that lets in ample light from the south. Ground floor floor coverings use a single colour vinyl and light grey tiles. On the second floor, the bedrooms were opened towards the frame of the roof and they were organized to better use the available space. Owing to the plane of the house we added another toilet on the first floor.

We also added an attic window in the bedroom, providing more space indoor as well as making the garden-facing face of the house symmetric. The bedrooms on the second floor get enough light and air thanks to three skylights opened towards the street. The stairway as well as the first floor floors are oak finished with dark oil. Carpenter fittings (doors, built-in storage etc. ) were custom-made to best employ the limited space available.The architectural style of the original object was maintained (plastered, non-insulated façade), as well as the structuring of windows and the roofing (red clay tiles).

Autoři projektu

Barbora Kopečná

Tvoříme váš prostor společně

CZECH DECO TEAM, spolek / Za Mototechnou 615/37, 155 00 Praha 5
Korespondenční adresa: Karel Smejkal, Ph. D., Intl Assos AIA, Thákurova 7 (ČVUT), 166 29 Praha 6
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2009-2021 CZECH DECO TEAM. All rights reserved.