VSTUPNÍ PROSTORY DIVADLA KOMEDIE - PRAHA


VSTUPNÍ PROSTORY DIVADLA KOMEDIE - PRAHA

DL studio

Zpět k profilu

O projektu

Fotogalerie

Autoři projektu

2 973

O projektu

Vstupní prostor – foyer s kavárnou a foyer o patro níže nemá sloužit pouze zaměstnancům a návštěvníkům divadelních představení, ale má být otevřen všem hostům po celý den. Měl být využíván pro doprovodné akce divadla, jako jsou autorská čtení textů, výstavy, diskuze, drobné divadelní a hudební produkce. Měl se stát další přirozenou kulturní platformou divadla, které je samo svým charakterem divadlem novátorským a hledá různé cesty k návštěvníkům. Prostory pro divadlo vznikly v roce 1929 v rámci nové funkcionalistické budovy Báňského úřadu architekta Josefa K. Říhy. Původně zde hrál se svým souborem Vlasta Burian.

Foyer divadla je patrový – na úrovni pasáže je umístěna kavárna, o úroveň níže je pak prostor vymezen pro doprovodné akce. Je to otevřený prostor s důstojnými kamennými obklady, prosvětleným skleněným stropem ve dvoře budovy a impozantním schodištěm, které zároveň nově slouží, jako hlediště pro diváky (k dispozici jsou i měkké polštářky). Do stavebních dispozic a povrchů jsme nechtěli zasahovat. Prostor se vyčistil, obnovili jsme osvětlení a připravili mobiliář tak, aby se stal přirozenou součástí prostor. Zároveň více akceptujeme charakter otevřené kulturní instituce, která v sobě spojuje více funkcí.

Prostor pro kavárnu je rozdělen do více bloků, respektuje stávající dispozice divadla. Výdejní pult a hlavní prostory k sezení jsou umístěny ve vstupním foyeru, který umožňuje vstup hostům přímo z ulice. Kromě čalouněných lavic s kavárenskými stoly je zde velké množství variabilních stolů. Materiálově jsme se snažili držet charakteru stávajících divadelních prostor. Černé sklo, černé dřevo, červené čalounění.

Spodní foyer v 1. podzemním podlaží byl původně pouze šatnou. Zde jsme vytvořili variabilní prostor pro hosty, diskuze, hudební a divadelní produkce. Velká křesla a sofa charakterizují tento klidný prostor. Akustická stěna zlepšuje prostor pro hudební produkce.

Kulatá zrcadla a nástěnná světla asociují divadelní šatnu. Prostor je orientován tak, aby hosté mohli produkce sledovat ze širokého schodiště. Otevřený prostor nejnižšího foyeru slouží výstavám a dalším aktivitám. Zvláštností zde umístěné divadelní šatny je systém uzamykatelných skříněk pro hosty, v Čechách ne příliš obvyklý.

Autoři projektu

DL studio

Jsme tým architektů s letitými zkušenostmi s návrhem a realizací gastronomických, hotelových a dalších veřejných a soukromých prostorů.

Poprvé jsme se spolu potkali v roce 1991 v zastoupení, já byl večer v divadle V Karlových Varech na detektivce od Agathy Christie a David, byl jako scénograf v zákulisí,a protože jsem musel stihnout večerku, nedozvěděl jsem se kdo je vrah. Já poslední rok na průmyslovce, David první rok v „angažmá“. Za patnáct let spolu v noci jedem autem z Bratislavy a já se konečně dozvěděl, kdo byl vrah.

Od té chvíle jsme spolu. Já stihnul udělat architekturu a David zjistil, že ho kromě divadla baví navrhovat a designovat. A tak spolu děláme interiéry.

A protože nejsme sami a máme spoustu mladších kolegů, občas uděláme i něco jiného, než je interiér hospody.

 

 

Tvoříme váš prostor společně

CZECH DECO TEAM, spolek / Za Mototechnou 615/37, 155 00 Praha 5
Korespondenční adresa: Karel Smejkal, Ph. D., Intl Assos AIA, Thákurova 7 (ČVUT), 166 29 Praha 6
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

+420 778 488 084 / kancelar@czechdecoteam.cz
 
Copyright © 2009-2021 CZECH DECO TEAM. All rights reserved.