Cottage styl

Jak už samotný název napovídá, je COTTAGE STYL inspirovaný kulturou chataření a chalupaření. Navozuje uvolněnou atmosféru prázdnin a působí velmi neformálně. Jeho světlé, přívětivé a útulné interiéry přímo vyzývají k tělesné i duševní relaxaci.

 

 

 

Styl je ideální pro zařízení opravdového letního sídla – romantické chatky u jezera, venkovského stavení nebo tradiční horské roubenky. Zatímco na venkov cottage styl přirozeně zapadne, v městském interiéru bude bez stylového odlehčení či nadsázky působit nepatřičně. Ozvuky cottage stylu ho ovšem příjemně oživí a s připomínkou léta do něj vnesou i závan romantiky. K navození uvolněné prázdninové atmosféry v městských interiérech jsou prvky vypůjčené z cottage stylu ideální. Jedná se především o široké uplatnění přírodních materiálů: masivního dřeva, proutí a ratanu. Také doplňky jsou výhradně z přírodnin: vazby suchých květin a plodů, pokroucené větve dekorativní vrby nebo lesní samorosty. V kombinaci s masivním dřevem a světlou, optimistickou barevností navozují přirozeně relaxační atmosféru.

 

Komu se líbí cottage styl?

 

Obvykle se líbí romantikům. Podstata chalupaření se totiž nerozlučně váže s bezstarostným časem prázdnin. Ať už to byly prázdniny na chalupě u babičky nebo spartánské chatě u dědy, atmosféra je uvolněná a plná očekávání. Mezi milovnice cottage stylu patří klidné, vyrovnané ženy, jimž styl pohodovou atmosférou zrcadlí jejich nitro a převládající životní pocit. Vyznavači stylu mají přirozený respekt k historické tradici a moudrosti našich předků, hlásají lásku ke kvalitním a trvanlivým věcem. Cottage styl s poctivým masivním nábytkem a výhradně přírodními materiály jim jejich touhu dokonale naplňuje.

Styl charakteristický nedokonale rovnou dřevěnou masivní podlahou, jejíž prkna se přirozeně kroutí a vznikají mezi nimi trvalé škvíry vyhovuje lidem velkorysým, kteří se nenechají omezovat touhou po dokonalosti. Styl přímo vyžaduje velkorysejší přístup k úklidu, protože se vyznačuje množstvím dekorativních doplňků, které je náročné udržet v trvalé a dokonalé čistotě. Nároky na úklid se proto přizpůsobují stylu a člověka toužícího po absolutní hygienické čistotě by cottage styl svou uvolněností ležérností trvale iritoval.

Styl s mnoha dekoracemi, doplňky a drobně vzorovaným textilem uspokojí všechny, kdo milují tradiční útulné interiéry. V představách romantiků je útulnost obvykle spjata s množstvím ozdobných detailů a drobných dekorací. Někdy jejich množství v interiéru může hraničit až s nevkusem, ale dokáže vytvořit oporu člověku, který si jejich prostřednictvím oživuje příjemné vzpomínky na dětství u babičky… Jindy projdou přísným výběrem jen ryze funkční dekorativní předměty, které vyhovují spíše prakticky založeným romantikům.

Cottage styl má mnoho podob a jednu z nich reprezentují dřevěné chaty v osadách a horské sruby. Ty jsou oblíbené především u mužů a zosobňují esenci mužství: jsou synonymem dobrodružství v té nejromantičtější verzi. Lovení ryb nebo zvěře sice už dnes není běžnou náplní dne, přesto i pro ne-lovce v sobě srub jejich stopu nesmazatelně nese a ozdoben trofejemi dodává muži alespoň žádoucí „pocit“ lovce. Muž uprostřed lesů a hor se vrací ke svým kořenům a přirozeným instinktům, které mu stavba dává možnost každodenně pocítit a prožít.

Láska k přírodě a blízké sepjetí s ní jsou společné hodnoty vyznavačů stylu bez ohledu na pohlaví. Ženy milují zahradu a sad „za chalupou“, jejichž produkty s radostí zavařují do domácích kompotů, marmelád, džemů nebo chutney. Muži se rádi toulají v lesích a po loukách v širokém okolí. Venkovská stavba, která je přirozeným nositelem stylu, je dokonalým azylem pro všechny introverty, kterým vyhovují osamělé procházky přírodou. Milovníci stylu oceňují ticho a klid procházek v přírodě, které jim dopřávají samotu a dobíjejí energii.  

Hesla:  Tradice, prostota, útulnost, malebnost, hřejivost, patina, zemitost, stabilita

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové