Zámecký styl

Styl s respektem k tradici čerpá inspiraci z historických staveb zámků a šlechtických sídel. Kombinací dekorativního nábytku, kvalitních vlněných koberců a bohatě řasených závěsů vytváří honosné a komfortní interiéry dýchající nostalgickou atmosférou časů dávno minulých.

 

 

Styl patří především do historických objektů honosných vil, venkovských šlechtických sídel a loveckých zámečků, jejichž architekturu a génia loci přirozeně rozvíjí. Vyžaduje prostorné místnosti s dostatkem denního světla, které do nich vstupuje velkými bohatě členěnými okny. V místnostech s vysokými stropy, dekorativními štuky, fabiony a dvoukřídlovými kazetovými dveřmi nesmí chybět krb nebo kachlová kamna. Zámecký styl zahrnuje mnoho dílčích proudů, kterými se inspiruje: historický, viktoriánský, romantický, francouzský, barokní nebo vintage. Proto má mnoho podob od pompézní a velkolepé inspirované komnatami palácových sídel z 18. a 19. století, až po velmi vkusnou a střízlivou. V té se obvykle objevuje v interiérech městských bytů, kde slouží jako volná inspirace pro zařízení reprezentativních dívčích pokojíků, dámských budoárů nebo koupelen.

 

Komu se líbí styl?

 

Zámecký styl se líbí romantikům – ženám s duší princezny a mužům se srdcem rytíře. V obdivovatelích tohoto stylu celý život zůstává velký kus dítěte, mnohem větší než u ostatních. Dítěte toužícího žít mimo běžnou a obyčejnou každodenní realitu, nejlépe přímo v pohádce. Touha po lepším světě, sen o nejčistších a hlubokých citech princezen ve věžích stejně jako o šlechetných činech a statečném srdci prince na bílém koni potřebuje dokonalou kulisu a v interiéru na sebe bere věrnou podobu opravdového zámku.

Styl je kromě romantismu vyjádřením tradičních hodnot včetně klasické krásy. Proto jej mají v oblibě lidé konzervativní a staromilci, obracející se často spíše do minulosti. Lesk drahých látek, třpyt broušeného skla a zlacených detailů ukazuje na velkorysost jeho zřizovatelů a současně smysl pro detail hraničící až s perfekcionismem. Stejně jako zámecký interiér oslňuje svou velkolepostí, naznačuje schopnost velkorysých a šlechetných gest svého majitele. Nebo přinejmenším jeho ambice být těchto gest i v dnešním světě schopen.

Interiéry v zámeckém stylu si - často bez ohledu na typ stavby - budují lidé se zálibou v luxusu, obdivující klasickou krásu, dekorativní detaily a drahé materiály. Protože tento styl vyžaduje vysokou kvalitu materiálů i zpracování a tedy nevyhnutelně vyšší objem vložených finančních prostředků, nachází oblibu u nejvyšší společenské třídy, které nabízí patřičnou okázalost. Bohatým lidem, kteří prostřednictvím krásného interiéru touží dát na odiv své postavení ve společnosti, poslouží tento styl dokonale. 

Zámecký styl je styl vyhraněných a silných osobností, ctících pevný řád a respektování pravidel. Milovníci stylu jsou lidé pevných zásad a vyhraněného vkusu, kteří přesně vědí, co chtějí – jak v životě, tak v interiéru. Zámecký styl je nezaměnitelný, má jasně daná pravidla a poměrně úzké mantinely. Nejde aplikovat jen tak „na půl“ a proto se poměrně obtížně kombinuje s jinými styly. Nejpřesvědčivější výsledek nabízí styl inspirovaný historií a ctící tradiční barevnost, uspořádání, kompozici i detaily.

Zámecký styl je velmi oblíbený u milovníků a sběratelů umění. Umění styl velmi rád a hojně využívá v roli tradičních dekorací a vytváří mu ideální pozadí, na kterém může vyniknout jeho krása. Obrazy zdobí nebo přesněji zaplňují stěny a drobné plastiky stojí na podlaze, nábytku či krbových římsách. Styl uspokojuje všechny, kteří mají konzervativní vkus a v srdci lásku ke klasickému umění – oleje, kvaše a akvarely. Nabízí široké pole působnosti pro realizaci výtvarných ambicí všem, kdo mají vytříbený cit pro barvu a kompozici.

Hesla: Tradice, noblesa, půvab, přepych, luxus, hebkost, výjimečnost, exkluzivita

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové