High-tech styl

Hlavní inspirací stylu jsou moderní, vyspělé technologie vyvinuté často i v rámci jiných oborů. Typicky pánský styl s oblibou využívá vysokou funkčnost, odolnost a pohodlí, které využití nejnovějších materiálů nabízí.

 

 

High-tech nebo také hi-tech či high technology styl interiérů vychází ze stejného stylu, který ovlivnil architekturu staveb koncem 60. let 20. stol. ačkoliv první ozvuky lze vysledovat již ve funkcionalismu a konstruktivismu. Styl obdivuje a uctívá technickou vyspělost a bohatě využívá nejnovější technologie, vyvinuté často i pro jiné obory, nejčastěji letectví a kosmonautiku. Právě možnosti otevřené moderními technologiemi osvobodily interiér i nábytek z pravoúhlého rastru a tvarují prostor pouze dle představ designéra. Oblé rohy, stěny a nábytek vytvářejí futuristický prostor odkazující do říše fantazie a snů. Téměř nadpřirozenou atmosféru kosmické lodi plující v časoprostoru daleké budoucnosti dokresluje osvětlení, které dodává bílým interiérům barvu a charakter. Styl je natolik výrazný, originální a od všech ostatních vzdálený, že ho nelze kombinovat s žádným jiným stylem s výjimkou minimalismu.

 

Komu se líbí styl?

 

Typickým vyznavačem stylu je muž se zálibou v nových nebo přesněji nejnovějších technologiích. Kromě sci-fi vzhledu interiéru ve stylu high-tech obdivuje dokonalost techniky a široké možnosti nejnovějších výrobních technologií. Ty se v interiéru projevují organickými, přirozeně zakřivenými tvary stěn a stropů či podhledů, vnitřní vybavení, nábytek a doplňky nevyjímaje. Právě pro dosažení těchto dokonale oblých tvarů je třeba odvážně využívat nové materiály a revoluční technologie, které v zastáncích stylu probouzejí nadšení.

High-tech styl uspokojuje muže-hračičku. Vyspělost současných technologií totiž kromě vysokého komfortu bydlení nabízí i možnost volby vlastností a vzhledu interiérového prostředí. Tzv. inteligentní dům umožňuje nastavovat a libovolně měnit světelné, tepelné i vlhkostní charakteristiky vnitřního prostředí stejně jako kontrolovat  jednotlivé zabezpečovací prvky. Nejvíce si milovníci stylu užívají ovládání médií: počítače, TV, rádia, hi-fi, domácího kina, včetně dokonale vyřešeného ozvučení všech místností, koupelnu a toaletu nevyjímaje.

Pokud high-tech styl osloví ženy, pak protože je na stylu baví jeho neobvyklý vzhled. Nejvyspělejší technologie umožňují libovolně tvarovat obvodové konstrukce místností, podhledy, schodiště a především vnitřní vybavení, které je často nedílnou součástí stěn či stropů. Jeho kreativní tvarování designéry do měkce oblých organických linií dobře souzní s ženskou duší. Omezení pravoúhlých těles, linií i tvarů v interiéru působí velmi zajímavě a dovoluje vytvořit zcela unikátní svět, vizuálně velmi odlišný od všeho ostatního.

Tento styl není ani tuctový, ani většinově oblíbený. Je absolutně jiný, než všechny ostatní a proto přitahuje výjimečné osobnosti. Obvykle jsou to lidé s vyzrálým a úzce vyhraněným estetickým cítěním – designéři, fotografové a další zástupci uměleckých profesí. Stejně jako interiér v high-tech stylu boří všechna běžná pravidla zařizování interiérů, také milovníci stylu se vymykají běžnému profilu „spotřebitele“. Jsou nároční, vědí, co chtějí a jdou si za tím, navzdory údivu a často i nepochopení okolí.

Pokud se někomu líbí tento styl a rozhodne se ho realizovat nebo alespoň implantovat do minimalistického interiéru, je to vždy silná osobnost. Člověk, který se neohlíží na názory ostatních, na konvence a očekávání. Jde si svou vlastní cestou, s jistotou a vnitřním přesvědčením. Realizuje svůj vlastní svět bez pochyb a zaváhání. Rozhodně není konvenční, průměrný ani šedivý – na první pohled bude mezi ostatními vynikat, když ne vzhledem, tak svým chováním a projevem. Sedí na něj charakteristiky: sebevědomý a výjimečný.

Hesla: Světlo, jas, oblost, měkkost, velkorysost, výjimečnost, vizionářství, exkluzivita, originalita, luxus

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové