Styl Provance

Tradiční venkovský styl je inspirovaný půvabem francouzské Riviéry provoněné levandulí. Vzdušné, pohodlné interiéry bohatě prosvětlené francouzskými okny a zalité sluncem působí s běleným nábytkem a květinovými vzory velice přívětivě, útulně a domácky.

 

 

Styl vhodný do historických usedlostí, chalup a domků citlivě zasazených v romantické venkovské krajině nestárne. Přirozený půvab a nevtíravá elegance světlých interiérů provoněných levandulí jsou nadčasové. Jednoduše, prostě a prakticky zařízené interiéry rozhodně nejsou strohé. Styl totiž klade důraz na relaxaci a neformální pohodlí. Světlé neutrální barvy doplněné jemnými pastely, proutěné košíky a sušené bylinky v interiéru navozují optimistickou a bezstarostnou atmosféru letních prázdnin. Ručně vyráběný nábytek z poctivých materiálů udržuje tradiční, solidní řemesla stále živá. Neformální vzhled, pohodlí a útulnost dodává interiérům množství polštářků, textilních doplňků a ručně vyráběné tradiční keramiky. Jemné pastelové barvy květinových vzorů v kombinaci s klasickými proužky a kostičkami navozují uvolněnou a velmi přívětivou atmosféru.

 

Komu se líbí styl?

 

Podobně jako styl cottage i styl Provance se líbí romantikům, přesněji a častěji romantičkám. Už samotné slovo Provance voní dálkami a oživuje vzpomínky na bezstarostně prožitou dovolenou. Volný čas, nezaměnitelná atmosféra, nádherné světlo a hřejivé slunce, to vše přispívá k dokonalé relaxaci a vpisuje do paměti příjemné vzpomínky. A právě styl Provance je dokáže oživit, vytvořit iluzi celoročních prázdnin, uvolněného a spontánně zpomaleného životního tempa. Rezonuje s těmi, co rádi prožívají život v harmonii a vnitřním klidu.

Kombinace prostého a neformálního interiéru ve stylu cottage s reprezentativním zámeckým stylem přináší je  neotřelá a svěží. Půvabné interiéry míchají zdánlivě obyčejné, zemité a výhradně přírodní materiály s nadčasově elegantním tvaroslovím nábytku a doplňků. Výsledná atmosféra působí velmi vlídně, konejšivě až pohádkově a přitahuje něžné duše toužící po lepším světě. Všem nenapravitelným snílkům styl iluzi tohoto krásného světa dopřává a nabízí neodolatelnou možnost v něm trvale žít…

Styl mají v oblibě konzervativní vyznavači tradičních hodnot a odkazů historie. Přírodní materiály uzemňují a nabízejí jistotu všem, kteří jsou doslova spojení se zemí potažmo s gruntem - touží po zahrádce, hospodářství nebo sadu, zkrátka po intenzivním propojení s přírodou. Stejně jako vyznavači cottage stylu respektují historické tradice a moudrost předků, obdivují jejich zručnost a obklopují se nábytkem z masivního dřeva, který přežije generace. Odolný a poctivě vyrobený nábytek je tak ukotvuje v prostoru a čase, dává jim pocit jistoty.

Záměrná ledabylost stylu nepostrádá půvab. Styl se záměrně nesnaží dosáhnout dokonalosti, která často bývá  sterilní a nudná. Naopak - touží po přirozené nedokonalosti, která je zajímavější a přitažlivá. Patinované, uměle nebo přirozeně zestařené materiály dávají vyznavačům stylu příležitost ocenit kouzlo přirozenosti. Díky nim mohou žít život podle svých představ: užívat si krásu interiéru beze strachu z jeho poničení, poškození nebo poskvrnění…Interiér je velmi tolerantní a vstřícný, stejně jako jeho obyvatelé.

Milovníci stylu s oblibou využívají množství doplňků – vázy, mísy, obrazy, zrcadla a především stojací i stolní lampy. Doplňky interiér přiměřeně zaplňují a zútulňují. Jsou prostředkem k dosažení cíle, kterým je vytvořit vlídný, hřejivý a laskavý domov. Množství látek a dekorací sice přitahuje prach a zhoršuje podmínky úklidu, přesto má pro zastánce stylu nenahraditelný význam. Pocit zázemí a bezpečí, které s sebou odkaz dávné minulosti ve spojení s hebkostí přikrývek a přehozů nese, je naplňuje a uspokojuje.  

Hesla: Tradice, patina, zemitost, noblesa, půvab, prostota, útulnost, malebnost, hřejivost, vlídnost

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové