Moderní styl

MODERNÍ STYL má kořeny ve 20. letech 20. století a preferuje vzdušný, otevřený, přehledně uspořádaný prostor. Tvarová čistota a jednoduchost je mu blízká stejně jako minimalismu, ale na rozdíl od něj se nevyhýbá barvám, vzorům ani dekoracím, které mu dodávají osobitý vzhled.

 

 

 

Velkorysým propojením obytných místností a otevřením prostoru vytváří moderní styl světlý, vzdušný interiér. Prostor přehledně člení na jednotlivé funkční zóny, které vizuálně propojuje materiálem podlahy a barevností stěn. Hmotu objemných úložných sestav potlačuje vestavbou a ostatní nábytek sjednocuje barevností a materiály. Preferuje dokonalou funkci, jednoduché linie a čisté tvary, které netříští přílišné množství dekorací. Ucelené plochy vestavěného nábytku s hladkými dvířky redukují nezbytnou údržbu na minimum, podobně jako hladké podlahy ze dřeva, velkoformátových dlaždic a speciálních stěrek. Styl kombinuje kvalitní, nadčasově elegantní materiály jako dřevo, nerezový plech a sklo, které oživuje leskem chromových detailů. Čistě bílá výmalba a velkorysé prosklené plochy násobí dojem vzdušného a bohatě prosvětleného interiéru.

 

Komu se líbí styl?

 

Čistý, jednoduchý a praktický styl nachází v populaci dlouhodobě nejširší oblibu. Sáhnou po něm rádi všichni, kdo jdou nejjednodušší a nejkratší cestou bez zbytečných komplikací k cíli. Všichni, kteří se neohlížejí dozadu (k historizujícím stylům) ani nehledí s přespřílišným očekáváním vpřed (high-tech styl). Styl vyjadřuje souznění se současností, ukotvení teď a tady. Vyjadřuje životní filozofii: užívej dne! Moderní styl v interiéru dokáže skvěle doplnit a rozvinout půvab moderní architektury, takže její obdivovatele dokonale uspokojí.

Praktický a úhledný styl nabízí výborný poměr funkce a příjemného vzhledu. Vytváří kultivované a do značné míry neutrální, klidné a harmonické prostředí. Ačkoliv není úplně osobité ani vyhraněné, lze ho snadno dotvořit. Proto je široce oblíbený všemi, kteří se nechtějí zbytečně nořit do hlubin své duše a objevovat individuální sklony ani osobní preference. Neexperimentují, nechtějí ztrácet čas hledáním svého stylu a raději jdou s jistotou a přesvědčením po dobře prošlapané cestě. Sáhnou po stylu s nezpochybnitelnou kvalitou, který nestárne.

Vyznavači stylu si nepotrpí na zbytečné příkrasy, přebujelé dekorace či detaily, které by mohly zvyšovat nároky na údržbu, ale dekorace v interiéru se úplně nevzdávají. Tento postoj vyjadřuje i jejich životní rovnováhu – nelpí na detailech a současně jejich význam nepodceňují. Nemusí být vášnivými sběrateli umění, ale respektují ho a uznávají jeho nezastupitelnou hodnotu v interiéru, který jím rádi doplňují. S oblibou vystavují předměty zděděné po předcích – obrazy, sošky a užitné umění jako je porcelánové nádobí, skleněné vázy a mísy.

Moderní styl je nadčasově krásný a ve své nejdokonalejší podobě splňuje vysoké nároky na nestárnoucí eleganci. V nejluxusnějších interiérech tohoto stylu s odkazem ke kořenům modernismu bydlí lidé preferující eleganci, čistotu a harmonii. Milují kvalitní materiály a důsledně se jimi obklopují i v soukromém životě – jejich šatník obsahuje obuv a svršky z pravé kůže, luxusní pravé kožichy, svetříky z kašmíru a prádlo z hedvábí, šaty z bavlny, viskózy a lnu. Vzhled žen korunují šperky z ušlechtilých drahých kovů a pravých perel.

Moderní styl v moderních stavbách věrně zrcadlí vnitřní svět jejich obyvatel. Přehledné a funkční dispoziční uspořádání, projasněné a rozzářené interiéry zalité denním či umělým světlem nabíjející pozitivní energií spolehlivě přitahují všechny, kdo mají rádi ve věcech pořádek a ve vztazích jasno. Mají rádi trvale dobrý rozhled (včetně výhledu do budoucnosti) stejně jako dobrý přehled o svém životě. Realisti s mírným sklonem k optimismu obvykle drží svůj život pevně ve svých rukou a mají ho – nebo se snaží mít - pod kontrolou.

Hesla: Světlo, jas, vlídnost, harmonie, čistota, lehkost, optimismus 

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové