Retro styl

V minulosti byl retro styl vyjadřující respekt a obdiv k designu určitého období výsadou spíše úzké skupiny nadšenců, dnes je široce oblíbeným módním trendem. Zatímco důsledné retro může působit strnule, jeho mix s moderním vybavením je velmi osvěžující.

 

 

Pro současnou popularitu stylu existuje hned několik důvodů. Prvním z nich je jeho tvárnost a přizpůsobivost daná pestrostí stylů, které se pod pojmem “retro“ skrývají. Ačkoliv v sobě zahrnuje art deco i funkcionalismus 20. a 30. let, v současné době se retro styl většinou používá pro označení stylů inspirovaných 50. – 70. léty minulého století. Přelomovou událostí byla v roce 1958 výstava Expo v Bruselu, na které doslova zazářili českoslovenští návrháři, jejichž výrobky současnost opět objevuje a učí se je ocenit. Druhým důvodem široké obliby retro nábytku a doplňků je jejich vysoká estetická kvalita. Starší generace s nimi spojuje melancholické vzpomínky na vlastní mládí, zatímco současná oceňuje jejich eleganci, lehkost, svěžest a vtipnou nadsázku. Příjemné oživení do moderního interiéru dokáže vnést jen několik pečlivě vybraných retro kousků.

 

Komu se líbí styl?

 

Styl vyhovuje všem, kteří se v myšlenkách často a rádi vrací do minulosti, aby oživili své vzpomínky na dětství a mládí. Jsou to obvykle snílci, kterým se zdá být svět „minulý“ lepší, poctivější a opravdovější než svět současný. Proto se snaží za pomoci retro nábytku a autentických dobových doplňků tento svět trpělivě a pečlivě rekonstruovat a bydlením v retro stylu doslova oživit. Stylový interiér jim umožňuje zažívat znovu šťastné pocity spojené s dobou dětství, stejně jako klid a pohodu, který s sebou atmosféra retro bytu většinou nese.

Milovníci retro stylu rozhodně nejsou nijak strnulí ani dogmatičtí. Naopak, jsou to uvolnění a většinou velmi kreativní lidé, kteří nemají problém se sebevyjádřením. Retro styl totiž rozhodně není pouhým vytvořením „muzea“ či skanzenu, které by věrně zrcadlily podobu zařízeného bytu z více či méně dávné minulosti. Je to svěží a tvořivé kombinování originálního starého nábytku s jeho věrnými novými kopiemi v moderním rámci tak, aby byl výsledek půvabný, lehce melancholický a přitom zcela současný.

V zastáncích stylu přesto dřímá jistý konzervatismus, který spočívá v preferenci „jistého“, tedy toho lepšího z minulosti a současně předjímá nedůvěru ke všemu současnému s nejistou (dostatečně časem neověřenou) kvalitou. Toto ulpívání v minulosti a snaha jí oživit může v duchovní rovině značit obavy nebo dokonce strach z budoucnosti. Nejistotu z ukotvení v současném světě retro styl přirozeně a nenuceně rozpouští. Konejšivý interiér připomínající šťastné chvíle z dětství nebo mládí vytváří prostředí, které úzkost kompenzuje.

Lidé, kterým se líbí retro styl, nepostrádají smysl pro humor a oceňují vtip. Mnoho doplňků z minulosti postavených do nových souvislostí dostává vedle moderních zcela nový význam a vytváří až absurdní kompozice, jejichž kontrast vyvolává úsměv na rtech… Specifický smysl pro humor nespočívá jen v pouhém vyvěšení staré plechové reklamy na pivo v jinak veskrze moderní kuchyni, ale zahrnuje i běžné používání starých a přesto dokonale funkčních drobností – staré vývrtky v kuchyni nebo nářadí po dědovi v dílně.

Vyznavači stylu jsou pokorní a skromní lidé, kteří rozhodně nekráčí v proudu s davem. Nevyznávají spotřebu, ani bezhlavé utrácení. Naopak - svým životním stylem a zařízením bytu se distancují od trendu být „in“ a dobrovolně jsou trvale „out“. Žijí s pokorou ve svém vlastním světě vytvořeném z recyklovaných a pečlivě vyspravených předmětů, obvykle s děděným nábytkem, ve kterém pokračuje rodinná historie a ožívají vzpomínky na prarodiče. Historie, kontinuita, nadčasová kvalita a estetika – to jsou hodnoty, které zastánci stylu ctí.

Hesla: Minulost, neotřelost, originalita, odvaha, osobitost, pestrost, nadhled, vtip, ironie.

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové