Městská elegance

ELEGANTNÍ STYL se ideálně hodí do luxusních městských bytů a honosných vil. Řada jeho stoupenců se rozšiřuje společně se zvyšující se životní úrovní, kterou věrně zrcadlí. Hlavní charakteristiky stylu nejlépe vystihují pojmy: nadčasová elegance, noblesa a vytříbený vkus.

 

 

Styl velmi efektně a působivě reprezentuje lehce rozmarný život městského člověka, kterému současně vytváří komfortní a vkusné zázemí. Pomocí barevné harmonie decentně lomených tónů a vkusného nábytku z nejkvalitnějších materiálů navozuje atmosféru luxusu. Navzdory tomu nepostrádá charisma, přirozený půvab a samozřejmou ležérnost, které mu dodávají obdivuhodnou výrazovou přesvědčivost. Ačkoliv nejlevnějším produktům a jakýmkoliv materiálovým náhražkám se důsledně vyhýbá, výjimečného vzhledu nedosahuje zdaleka jen prostřednictvím drahého vybavení. Elegantní interiér s jemnými historickými odkazy získává v době proměnlivých módních trendů na oblibě díky své nadčasové kráse, která je zárukou dobré dlouhodobé investice. Vysoká estetická hodnota interiéru s sebou nese nadčasovou eleganci.

 

Komu se líbí styl?

 

Jak už sám název stylu napovídá, městská elegance se bude líbit především elegánům a milovníkům života ve městě, kam styl původně a výhradně patří. Ve stylu není žádná ležérnost, romantika, nenese ani stopu po dobrodružství nebo jakýkoliv prostor pro rebelii. Elegantní styl má jasná pravidla, která podobně jako předepsaný dress code pro slavnostní příležitosti vedou k zaručenému úspěchu a očekávanému vzhledu. Proto jsou typickými milovníky stylu konzervativní osobnosti s úctou k tradičním hodnotám.

Ctitelé elegantního stylu ho obvykle vyznávají nejen ve svém bytě, ale i v životě: při volbě elegantního oblečení přes automobily až po drobné dekorativní doplňky nebo osobní šperky. Osobnosti vyznávající tento styl v jeho nejčistší podobě jsou ve svých názorech (nejen na interiér) konzistentní a mohou se chlubit vybraným chováním stejně jako vytříbeným vkusem. Jejich přirozený cit pro barvy, materiály a kompozici je při zařizování vlastního bydlení často přirozeně dovede ke skvělým výsledkům i bez přímého přispění architekta nebo designéra.

Elegantní látky, kvalitní materiály, lesk skla a zrcadel demonstrují přirozený smysl pro krásu. Styl preferují lidé, kteří si – v tom nejlepším slova smyslu – chtějí a umějí užívat života. Nikoliv nezřízeně, bez zábran a hranic, ale v přesně vymezeném prostoru zákonitostí stylu, které ctí. Konzervativní styl postavený na pevném řádu naplňuje člověka pocitem jistoty a bezpečí, proto vyhovuje všem, kteří se cítí být ve svém životě pevně zakotveni, v rovnováze toho, co životu mohou nabídnout s tím, co očekávají.

Jakkoliv by někomu mohl nepokrytý obdiv vyznavačů stylu ke kráse a noblese zavánět povrchností, je to spíše zralost a úspěch, které k tomuto stylu postupem času dovede většinu lidí úspěšných ve svém oboru. Rozhodně to není styl první volby, kterým by člověk ve svém začínal ve svém startovacím bytě. Je to styl, ke kterému je časem potřeba přirozeně dozrát, podobně jako člověk musí ze svého dětství postupně „dorůst“ do dospělé obliby vína, oliv, kaviáru nebo parmezánu…a pak si dobré jídlo, stejně jako dobré bydlo prostě vychutnává.

Vyznavači stylu jsou často perfekcionisté s vysokými nároky, které právě tento styl dokáže dokonale uspokojit. Stejně tak, jako od sebe požadují bezchybné výkony, v bydlení samozřejmě vyžadují tu nejvyšší kvalitu a ohrazují se proti jakýmkoliv náhražkám. Levné napodobeniny proto důsledně odmítají jak v oblečení (plastové boty) nebo jídle (instantní potraviny, přídavné látky, apod.) tak ve vlastním bytě (náhražky dřeva z plastu, z keramiky, apod.). Dobře vědí, že vše má svou hodnotu a jsou ochotni za kvalitu bez zaváhání zaplatit.

Hesla: Elegance, noblesa, luxus, kultivovanost, vytříbenost, lesk a třpyt

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové